Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Η Ιωάννα Γαϊτάνη, ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η στόχευση μιας υποκριτικής κριτικής
 
Του Χρήστου Βαλλιάνου

Για μια ακόμα φορά, η δημόσια τοποθέτηση ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να παρεκκλίνει από την επίσημη θέση του πολιτικού του φορέα, κερδίζει τη μερίδα του λέοντος, ειδικά στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σχολιασμό της επικαιρότητας. Αυτή η βδομάδα ανήκε δικαιωματικά στις γνωστές δηλώσεις της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννας Γαϊτάνη. Θυμίζω ότι η  Ι. Γαϊτάνη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Nova Makedonia  είχε υποστηρίξει τη θέση ότι το κράτος βορείως της Ελλάδας που είναι αναγνωρισμένο από μια πλειάδα άλλων χωρών ως Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να αποκαλείται και από την Ελλάδα με το ίδιο όνομα. Πρόκειται για μια θέση που δεν είναι μόνο δική της αλλά απηχεί τις απόψεις ενός σημαντικού τμήματος του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ και της  αριστεράς γενικότερα, εντός και εκτός Ελλάδας – αλλά και τμήματος της κοινής γνώμης που δεν αυτοαναγνωρίζεται στην αριστερά.

Από το σύνολο των συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα οργισμένων αντιδράσεων που προκάλεσε η δημόσια αυτή τοποθέτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσω στο σχολιασμό του Νίκου Χατζηνικολάου, από το ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, γιατί θεωρώ ότι είναι απόλυτα ενδεικτικός της στάσης μιας μεγάλης μερίδας των media απέναντι στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών πιέσεων που ασκούνται –και μέσω των media– προκειμένου να μεταλλαχθούν όσα από τα χαρακτηριστικά και τις πρακτικές της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνονται  να δοκιμάζουν τις αντοχές (και ανοχές) του συστήματος.

Τι είπε με δυο λόγια ο κ. Χατζηνικολάου, σε μια εκπομπή «αφιερωμένη εξαιρετικά» στην Ι. Γαϊτάνη; Οι δηλώσεις της Γαϊτάνη συνιστούν κατά τον Ν. Χ. μέγα πολιτικό θέμα, διότι προέρχονται από μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δηλαδή από ένα κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, και ταυτόχρονα, αμφισβητούν ευθέως τη δεδομένη εθνική στρατηγική πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Η προφανής αυτή αντίφαση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, γι’ αυτό και η μοναδική πολιτικά ορθή αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημόσια αποδοκιμασία της πρωτοβουλίας της Γαϊτάνη από το ίδιο το κόμμα της, και κατά προτίμηση από τον ίδιο τον επικεφαλής του. Στην ουσία ζητείται από τον υποψήφιο μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας να λάβει θέση, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτού που είναι ανεκτό και αυτού που δεν είναι [1]. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής του, ο Ν. Χ. δεν μπαίνει ούτε στιγμή στον κόπο να ασχοληθεί με την ουσία των επιχειρημάτων της Γαϊτάνη (που, υπενθυμίζω, δυστυχώς γι’ αυτόν δεν είναι μόνο δικά της). Αρκείται στο να επαναλαμβάνει ότι είναι απόψεις που έρχονται σε ρήξη με τη δεδομένη «εθνική στρατηγική», ενώ δεν αποφεύγει το φτηνό εντυπωσιασμό του τύπου «η κ. Γαιτάνη είναι μέλος της συνιστώσας με το όνομα Διεθνής Επαναστατική Αριστερά, που ανήκει στο τροτσκιστικό κομμουνιστικό κίνημα», καλλιεργώντας προφανώς τους γνωστούς συνειρμούς που αυτόματα μεταφράζουν  την αριστερή αυτή αργκό σε εθνική μειοδοσία. Σε μια προσπάθεια δε να τηρήσει τα προσχήματα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, ο Ν.Χ. θα μας θυμίσει ότι ως δημοσιογράφος ασκεί κριτική «και στην άλλη πλευρά», όταν για παράδειγμα από αυτή την «πλευρά» προέρχονται «πολιτικές εντολές που περιφρονούν αποφάσεις δικαστηρίων». Ωστόσο η υπόμνηση αυτή γίνεται μόνο για να μπορέσει ο Ν.Χ. να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «εδώ έχουμε ένα εντελώς άλλης τάξεως θέμα» (ατόπημα) που αφορά τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα, τουλάχιστον έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο Ν. Χ.

Βέβαια, ακόμα και με αυτά τα τεχνάσματα, η μεροληπτική στάση του δημοσιογράφου απέναντι στο υποτιθέμενο «ατόπημα» της Ι. Γαϊτάνη είναι αδύνατον να συγκαλυφθεί. Ας υιοθετήσουμε προς στιγμήν τη λογική του Ν.Χ. σύμφωνα με την οποία σε κρίσιμα θέματα στα οποία διακυβεύονται σοβαρά εθνικά συμφέροντα κανένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, ενδεχομένως και του πολιτικού προσωπικού της χώρας, δεν δικαιούται να έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις από την υπεύθυνη πολιτική της ηγεσία. Ακόμα και αν δεχτούμε αυτή τη λογική, εύλογα αναρωτιέται κανείς, πότε και πώς εκδήλωσε ο Ν.Χ. τις αντίστοιχες ενστάσεις του για το γεγονός ότι σημερινοί βουλευτές και συμβουλάτορες του Έλληνα Πρωθυπουργού, και γνωστά στο πανελλήνιο μέλη του διαβόητου Δικτύου 21, εξέφραζαν τις γνωστές τυχοδιωκτικές απόψεις για το Μακεδονικό ζήτημα, απόψεις που έφταναν μέχρι την πρόταση για στρατιωτική επιχείρηση εις βάρος της γειτονικής χώρας, στην προοπτική του διαμελισμού της μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, σε πλήρη προφανώς αντίθεση με την διακηρυγμένη εθνική γραμμή στο ζήτημα αυτό, που δεν ήταν δυνατόν να ενσωματώνει τέτοιες φαντασιοπληξίες; Αν υπάρχει μια φορά ατόπημα για την περίπτωση μιας βουλευτίνας της αντιπολίτευσης, τι θα έπρεπε να πούμε για την περίπτωση πολιτικών που αποτελούν επί χρόνια τους εξ απορρήτων μυστικοσυμβούλους του σημερινού Πρωθυπουργού, επαναλαμβάνω, με τα κριτήρια που ο ίδιος ο Ν.Χ. επικαλείται;

Και βέβαια, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η ευκολία με την οποία ο Ν.Χ. αυτοαναγορεύεται σε υπέρτατο εκτιμητή, που κρίνει ποιες διαφωνίες σχετικά με τη διαχείριση των «εθνικών θεμάτων» είναι ανεκτές στα πλαίσια της πολιτικής διαμάχης, και ποιες όχι, ποιες απόψεις προωθούν πράγματι τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και σε τι τέλος πάντων συνίστανται αυτά τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να νοιώθει υποχρεωμένος να τεκμηριώσει κάτι απ’ όλα αυτά. Η άποψη ότι όλα αυτά είναι μονοσήμαντα δεδομένα και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ίσως δεν διατυπώνεται ρητά, μόνο και μόνο γιατί αποτελεί μία ακόμα από τις αυταπόδεικτες αλήθειες του Ν.Χ.

Αλλά, ας μην κουραζόμαστε άδικα αναζητώντας τεκμήρια αθωότητας σε μια επιχειρηματολογία και μια δημοσιογραφία που πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να κρύψει τα κίνητρα της μεροληψίας της. Ανεξάρτητα αν ο Ν.Χ. ενεργεί συνειδητά ως μέλος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που περιλαμβάνει θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα, οι παρεμβάσεις του εντάσσονται, ή μάλλον κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση, στο σύνολο των πολιτικών πιέσεων που ασκούνται στο «παρείσακτο» τέκνο του πολιτικού συστήματος της χώρας που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο από την άνοιξη του 2012 διεκδικεί ρόλους που δεν σχεδιάστηκαν για το μπόι του. Οι πιέσεις αυτές, που στοχεύουν στο στρογγύλεμα των χαρακτηριστικών  του ΣΥΡΙΖΑ, και που εν δυνάμει μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία αναφοράς για μια ριζική αμφισβήτηση του σημερινού σημείου ισορροπίας μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών και κοινωνικών μπλοκ, είναι σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος που επωμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί (και) από την ικανότητά του να αντισταθεί σ’ αυτές τις πιέσεις.

_______

[1] Όταν ο Δ. Στρατούλης, που κλήθηκε από τον Ν. Χ. να σχολιάσει τις δηλώσεις Γαϊτάνη εξηγεί ότι η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τις προσωπικές της απόψεις που είναι σεβαστές, ο Ν.Χ. απάντησε ότι τέτοιες απόψεις που υπονομεύουν το αρραγές εθνικό μέτωπο δεν μπορούν να είναι σεβαστές και πρέπει να αποδοκιμάζονται απερίφραστα.
Χρήστος Βαλλιάνος
RED
Notebook
23 Δκεμβρίου 2012 - 3:53 pm | Χρήστος Βαλλιάνος
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Δημήτρης Λαβατσής

Πολύ εύστοχο! Η δημοκρατία των αστών έχει τους περιορισμούς της!Ο σκληρός πυρήνας της ταξικής εξουσίας θέλει να κρύβεται πίσω από το γενικό συμφέρον της πατρίδας.Και επειδή το κράτος των αστών έχει εγγενη τάση για επεκτατισμό και ολοκληρωτισμό ο κάθε Χατζηνικολάου βάζει όρια!

Σχόλιο από: MORE SOKOL

Επειδή έγινε μέγας «ντόρος» για τις δηλώσεις ας ξεκαθαρίσουμε κάτι:

1. Καίγονται οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (και ο Ν.Χατζηνικολάου) να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει την εθνική επίσημη άποψη σε όλες τις συνιστώσες και ταυτόχρονα προσπαθούν να φοβίσουν τους νοικοκυραίους για τις «ανθελληνικές» απόψεις του.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαφώς τα μασάει. Ο επικεφαλής του έφθασε να δηλώσει ψευδώς για αναφορές στο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας «περί εξόδου στο Αιγαίο» για να γίνει αρεστός στο σύστημα. (Προσθέστε και 2 απανωτές συναντήσεις με τον Ιερώνυμο…)

3. Οι υποκριτές των ΜΜΕ ξεχνούν να εγκαλέσουν για παρέκκλιση από την εθνική γραμμή δεκάδες βουλευτών της Δεξιάς (ΝΔ κλπ) οι οποίοι επιμένουν στην παλαιά θέση «χωρίς παράγωγο». Εκατοντάδες οργανώσεων, Μητροπολιτών, κλπ Εθνικιστικών αστέρων πχ Παμακεδονική επιμένουν να μιλούν για προδοσία αν αποδεχθεί η Ελλάδα ονομασία με το παράγωγο Μακεδονία!!!

4. Κάποιοι ελάχιστοι στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες τέως συνιστώσες είχαν το θάρρος να υποστηρίξουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό κρατών και ανθρώπων.

5. Μέτρο για την «ευαισθησία» όποιων φίλων της Αριστεράς είναι η δημόσια υποστήριξη τους δικαιώματος Ελλήνων πολιτών να μπορούν ελεύθερα να δηλώσουν μέλη της Μακεδονικής ή της Τουρκικής Μειονότητας στην πατρίδα μας και όχι βέβαια η θέση τους ότι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν .

6. Μέχρι να αποφασίσουν στην Αριστερά να μας πουν αν προτιμούν την αξιοπρέπεια από την εξουσία, θα τρέχουν πίσω από το Χατζηνικολάου, τη Τρέμη και τον Γραμματοκομιστή Θέμο να παρακαλάνε για χαρτί Κοινωνικών Φρονημάτων…
Σχόλιο από: pappous

Αντί να σας προβληματίζει το πώς ένας εκδότης, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού μέσου και γιος πρώην βουλευτή της Ν.Δ. ενοχλείται από τη θέση της βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα έπρεπε να σας προβληματίσει το πόσο ενοχλήθηκαν οι ίδιοι οι πρωτοκλασάτοι σας βουλευτες, που έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τη θέση περί δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της F.Y.R.O.M. Πριν φτάσετε να κατηγορείτε τους άλλους που σας επιβουλεύονται, εξετάστε πρώτα αν η θέση που υπερασπίζεστε είναι πλειοψηφική στον ίδιο σας το χώρο γιατί με τη φόρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για εξουσία, μου φαίνεται ότι βαίνει μειούμενη η ανοχή στη διαφορετικότητα, τη ριζοσπαστικότητα και όποια άλλη -ότητα εμποδίζει το δημοσκοπικό δρόμο.Δεν αλλάζετε τον κόσμο...σας αλλάζει ο κόσμος και όχι με την καλή την έννοια!
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και τα ΜΜΕ
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
15/04/2014
 
 
Ένα σύνθημα, μια ιστορία
Φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα Ν. ΣΥΡΙΖΑ
12/04/2014
Το κειμενο για την παρέμβαση στο αντιφασιστικό της Λοατκι Φεμινιστικής ομάδας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
 
 
«Μεσιέ Μπαλτακός ε μορ, βιβ μεσιέ Μπαλτακός!»
Βασιλική Κατριβάνου
11/04/2014
Ο κ. Μπαλτάκος αναχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά το πνεύμα του ζει και βασιλεύει
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Απριλίου 2014 - 2:54 am  
  Ερνέστο Λακλάου: ο στοχαστής της ηγεμονίας μετά τον Γκράμσι
Αλέξανδρος Κιουπκιολής
 
     
  Όλοι και όλες εμείς που δεχθήκαμε τη δημιουργική επιρροή του στοχασμού του Λακλάου, δεν χάσαμε μόνον έναν θεωρητικό κρίσιμο και για τη δική μας σκέψη. Χάσαμε ένα δικό μας πρόσωπο με το οποίο μας έδεναν δεσμά θεωρητικού έρωτα, με όλες τις αμφιθυμίες που χαρακτηρίζουν τις ερωτικές σχέσεις
     
 
  15 Απριλίου 2014 - 2:58 am  
  Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία: Τρέχουσες εξελίξεις και μελλοντικές τάσεις στον ενεργειακό τομέα
Αλέξης Χαρίτσης
 
     
  Η σημασία της Ουκρανίας στην ενεργειακή γεωπολιτική σκακιέρα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα κατέχει στρατηγική θέση μεταξύ των μεγάλων παραγωγών υδρογονανθράκων (Ρωσία και περιοχή Κασπίας) και των μεγάλων καταναλωτών (Δυτική Ευρώπη), έχει ήδη εγκατεστημένο ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών στο έδαφός της και διαθέτει σημαντικές υποδομές υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου
     
 
  12 Απριλίου 2014 - 10:29 pm  
  Τι συμβαίνει στην ελληνική Δεξιά;
Χριστόφορος Βερναρδάκης
 
     
  Το «κόμμα Σαμαρά» δεν έχει άλλο δρόμο από το να στραφεί σε μια συμμαχία με την άκρα δεξιά. Στην στρατηγική αυτή κατεύθυνση απαιτούνται δύο κινήσεις, τις οποίες και έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή: Η πρώτη κίνηση είναι η δημιουργία μιας καθεστωτικής Ελιάς, στην οποία θα συμμετάσχει η εναπομείνασα ΝΔ, το εναπομείναν νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης, κλπ) και συστημικές πρώην «αριστερές» προσωπικότητες, τύπου Μπίστη, Ψαριανού, κοκ. Η δεύτερη και σημαντικότερη είναι να υποβοηθήσει τη δημιουργία μιας «σοβαρής Χρυσής Αυγής»
     
 
  15 Απριλίου 2014 - 3:03 pm  
  Ακροβασίες σκοπιμότητας: η επ΄ αόριστον κράτηση των αλλοδαπών
Ελένη Καλαμπάκου
 
     
  Όταν η κεντρική πολιτική επιλογή είναι η αντικατάσταση της αρχής της νομιμότητας από την ωμή σκοπιμότητα, αυτή θα αγιάσει σταδιακά όλα τα μέσα: την καταστολή, τα βασανιστήρια, την απεριόριστη στέρηση της ελευθερίας. Κι αν τύχει κι ο νόμος θέτει εμπόδια, η λύση είναι ή να αλλάξει ή να ερμηνευτεί καταλλήλως
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr