Κάλεσμα σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ της Τουρκίας: Να μη γίνουμε συνένοχοι στα εγκλήματα που συντελούνται στην Τουρκική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση

Ακαδημαϊκοί μπουκοτάρουν την Τουρκία

Να μη γίνουμε συνένοχοι στα εγκλήματα που συντελούνται στην Τουρκική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση

Κάλεσμα σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ της Τουρκίας

Παρασκήνιο

Τον Ιανουάριο του 2016, 2.212 ακαδημαϊκοί οι οποίοι εργάζονταν ή πραγματοποιούσαν έρευνα στην Τουρκία, υπέγραψαν έκκληση με την οποία καλούσαν την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο στην κουρδική περιφέρεια, ζητούσαν την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος — το οποίοι παραμένει ανοιχτό εδώ και δεκαετίες — και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν την κατάσταση στις Κουρδικές πόλεις και σε εκείνες τις πόλεις οι οποίες καταστράφηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Έκτοτε, οι υπογράφοντες, γνωστοί ως Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη, έγιναν δέκτες εκδικητικών και τιμωρητικών επιθέσεων ύστερα από εντολή του Προέδρου Ταρίπ Ερντογκάν, οι οποίες υλοποιήθηκαν από κοινού από κυβέρνηση και ακαδημαϊκές αρχές.

Οι Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη κατηγορήθηκαν για προδοσία επειδή κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τη βία σε βάρος των πολιτών της. Με την καθοδήγηση του ίδιου του Προέδρου, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίας ασφαλείας, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων συνένωσαν όλες τις δυνάμεις τους με σκοπό να επιφέρουν «ένα βαρύ χτύπημα» στους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη. Η εκστρατεία λιντσαρίσματος συνεχίζεται έως και σήμερα και έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε πολλαπλά κύματα ποινικών και διοικητικών ερευνών, κρατήσεων, απολύσεων, ανακλήσεων διαβατηρίων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, άρνησης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και αποκλεισμού από την αγορά εργασίας μέσω της σύνταξης μιας μαύρης λίστας

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επακολούθησε και με πρόσχημα να εντοπιστούν οι οπαδοί του κινήματος Fethullah Gülen, (πρώην εταίρου του καθεστώτος του ΑΚΡ ο οποίος είχε επίσης εμπλακεί σε παραβιάσεις των ακαδημαϊκών ελευθεριών και κανόνων στην Τουρκία), οι επιθέσεις με πολιτικό κίνητρο ενάντια στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρο τον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών στην Τουρκία κλιμακώθηκαν με έναν πρωτοφανή τρόπο. Στις 30 Απριλίου 2017, οι απολύσεις ακαδημαϊκών έφθασαν στο εντυπωσιακό επίπεδο των 5.295. Τα δεδομένα αυτής κατάστασης καταδεικνύουν ότι το ανώτατο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς συμμάχους της ως πεδίο πελατειακής συναλλαγής και ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που συγκαλύπτεται κάτω από το πέπλο της ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Παραβιάσεις των διεθνών κανόνων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η εκστρατεία λιντσαρίσματος ενάντια στους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη συνιστά σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων αυτονομίας, ακαδημαϊκής ελευθερίας και τη χωρίς δογματισμούς παραγωγή γνώσης στην ανώτατη εκπαίδευση. Ένας κατάλογος τέτοιων παραβιάσεων βασισμένος σε αποδεικτικά στοιχεία, που δεν εξαντλεί όμως όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

* Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ενθαρρύνουν ενεργά το προσωπικό και τους σπουδαστές να κατασκοπεύουν και να ενοχοποιούν τους ακαδημαϊκούς που είναι ύποπτοι για κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα τους υπογράφοντες τη δήλωση Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη.

* Ένας νέος ακαδημαϊκός, ο Δρ Mehmet Fatih Traş, αυτοκτόνησε μετά τη λήξη της σύμβασής του στο πανεπιστήμιο Çukurova και αφ’ ότου οι αιτήσεις εργασίας του σε πολλά πανεπιστήμια απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

* Τα συνθήματα στις πόρτες των γραφείων του ακαδημαϊκού προσωπικού, οι ύβρεις και οι απειλές κατά των πανεπιστημιακών που διατηρούν μια κριτική στάση έχουν καταστεί ευρέως διαδεδομένες και ανεκτές πρακτικές τόσο στις πανεπιστημιακές έδρες όσο και έξω από αυτές.

* Οι φοιτητές που υποστηρίζουν τους απολυμένους διδάσκοντες, διώκονται και διαγράφονται.

* Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της αστυνομίας με σκοπό να καταρτίζουν καταλόγους ακαδημαϊκών για απόλυση.

* Οι λίστες απολύσεων εγκρίνονται από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο. και εκτελούνται άμεσα βάσει απόφασης στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, χωρίς δικαίωμα προσφυγής.

* Ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση εκδότης ακαδημαϊκών περιοδικών (Εθνικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο και Κέντρο Πληροφόρησης – ULAKBIM) έχει δώσει εντολή στους εκδότες περιοδικών να αφαιρούν τους υπογράφοντες Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη από τα συμβούλια εκδόσεων και κριτών δημοσιεύσεων.

* Οι διοργανωτές συνεδρίων αποκλείουν τους απολυμένους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη από διασκέψεις, σεμινάρια και εργαστήρια υπό το καθεστώς απειλών και / ή σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

* Το κυβερνητικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας, που ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση της Τουρκίας (TÜBİTAK):

Α) διέκοψε τις υφιστάμενες επιδοτήσεις και απέρριψε αιτήσεις χρηματοδότησης από τους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη,

Β) τερμάτισε τις υποτροφίες σε διδακτορικούς φοιτητές οι οποίοι υπέγραψαν τη δήλωση των Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη ενώ ήταν εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια εκτός Τουρκίας.

Γ) ζήτησε από τους υπότροφους φοιτητές να υποβάλουν δηλώσεις ότι η έρευνά τους δεν βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα·

Δ) εξανάγκασε τους υπογράφοντες Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη να αποσύρουν τα ονόματά τους από δημοσιευμένες έρευνες ή από υπό δημοσίευση μελέτες που είχαν στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από το κράτος και Ε) σταμάτησε να εκτυπώνει βιβλία σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης, ενώ έχει αυξήσει την υποστήριξη σε ύποπτα «ερευνητικά» πρότζεκτ που υπερασπίζονται το δημιουργισμό.

Στοχευμένο ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ

Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα συμβούλια χρηματοδότησης, τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ενώσεις και τα μεμονωμένα μέλη των σχολών να μποϋκοτάρουν το τουρκικό πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο στόχος του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ είναι να διασφαλιστεί ότι όλες οι απολύσεις θα ανακληθούν και θα τερματιστεί η δίωξη των ακαδημαϊκών, η οποία εντάθηκε κατά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το μποϊκοτάζ απευθύνεται στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ινστιτούτα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατά τον εξής τρόπο:

Να δηλώσουν προσωρινή διακοπή σε ΟΛΕΣ τις μελλοντικές συνεργασίες με το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), καθώς παραβίασαν το δικαίωμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες λειτουργείας των πανεπιστημίων.

Να δηλώσουν προσωρινή διακοπή σε ΟΛΕΣ τις μελλοντικές συνεργασίες με τους πρυτάνεις των εγκαλούμενων πανεπιστημίων (που παρατίθενται στη διεύθυνση: link), οι οποίοι όχι μόνο παραβίασαν το δικαίωμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τους διεθνείς κανόνες λειτουργείας των πανεπιστημίων, αλλά επίσης λειτούργησαν σαν ένα προεκτεταμένο σκέλος των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών στα πανεπιστήμια που οι πρύτανεις αυτοί ήταν επικεφαλής. ·

Να αναστείλουν τη συμμετοχή όλων των αξιωματούχων της YÖK και της TÜBİTAK και όλων των εγκαλούμενων πρυτάνεων των πανεπιστημίων (ανατρέξτε στη διεύθυνση: link). .

Να δηλωσουν προσωρινή διακοπή σε ΟΛΕΣ τις μελλοντικές ερευνητικές συνεργασίες με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ακαδημαϊκό προσωπικό σε οποιοδήποτε από τα εγκαλούμενα πανεπιστήμια (ανατρέξτε στη διεύθυνση: link).

Να δηλωσουν προσωρινή διακοπή στη συμμετοχή σε οποιαδήποτε ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό συνέδριο/ workshop/ σεμινάριο, το οποίο χρηματοδοτείται ή συνδιοργανώνεται με το (YÖK) και το (TÜBİTAK), ή έχει σαν έδρα σε ένα από τα εγκαλούμενα πανεπιστήμια στην Τουρκία ή οπουδήποτε αλλού

Να δηλωσουν προσωρινή διακοπή στην διοργάνωση κάθε μελλοντικού ακαδημαϊκού ή επαγγελματικού συνεδρίου/ workshop/ σεμιναρίου που θα διεξαχθεί σε ένα από τα εγκαλούμενα πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Αυτό το στοχευμένο μποϊκοτάζ δεν αφορά: (α) συμφωνίες ή συνεργασίες που έχουν ως σκοπό να διευκολύνουν την ανταλλαγή φοιτητών, (β) αιτήσεις για υποτροφίες από λέκτορες και ερευνητές που είναι φιλοξενούμενοι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή απευθύνονται σε αντίστοιχες συνεργασίες με πανεπιστήμια εκτός Τουρκίας.

Δείτε το κάλεσμα σε άλλες γλώσσες

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι