Η βασκική κοινοβουλευτική επιτροπή Αrarteko υπερασπίζεται τους συλληφθέντες ακτιβιστές με επιστολή προς τον Συνήγορο του Πολίτη

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη στην Ηγουμενίτσα των βάσκων ακτιβιστών Mikel Zuloaga και Begoña Huarte, η επιτροπή υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων της βασκικής Βουλής απηύθυνε επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη. Η επιστολή έχει ως εξής:

Η Ararteko εκφράζει την ανησυχία της για τη σύλληψη στην Ελλάδα του κυρίου Mikel Zuloaga και της κυρίας Begoña Huarte, ενώ επιδίωκαν τη μεταφορά στη χώρα μας μιας ομάδας προσφύγων.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που ο νόμος ορίζει και αναθέτει στην Ararteko περιλαμβάνεται η προώθηση μιας κουλτούρας Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τον στόχο αυτό, η αρχή μας διατηρεί πάντα ανοιχτά κανάλια αμοιβαίας επικοινωνίας με ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Χώρα των Βάσκων με σκοπό να κάνει ορατές τις πρωτοβουλίες που γεννιούνται από την κοινωνία των πολιτών και στοχεύουν στην προώθηση και ικανοποιητική εγγύηση της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των διεθνών και εσωτερικών νόμων.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα απονεμήθηκε σε τρεις από αυτές, οι οποίες ασχολούνταν με τη στήριξη των προσφύγων, το βραβείο “René Cassin”, ύψιστη επιβράβευση με την οποία η Κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων αναγνωρίζει το έργο της προώθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γεγονός που καταδεικνύει σε σημαντικό βαθμό την ευαισθησία της βασκικής κοινωνίας όσον αφορά στην ανθρωπιστική καταστροφή, απέναντι στην οποία η Ευρώπη καλείται να αντισταθεί με σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

Η αποκαλούμενη «προσφυγική κρίση» έχει προκαλέσει, στην πράξη, ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης της βασικής κοινωνίας προς τα άτομα που υποχρεούνται να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις, τη μιζέρια και τον τρόμο. Όπως και σε άλλα μέρη, κι εδώ,η απογοήτευση εξαπλώνεται απέναντι στην αθέτηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσον αφορά στο θέμα του ασύλου. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιδείξει, επανειλημμένως και με γενναιοψυχία, τη θέλησή τους για υποδοχή, φροντίδα και συμπαράσταση, εκφράζοντας, όλο και με πιο έντονο τρόπο, τη βαθιά απογοήτευση και την αυξανόμενη ανησυχία τους απέναντι στην ανεπάρκεια της Ευρώπη την ώρα της απάντησης όσον αφορά στην αξιοπρεπή και νόμιμη υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Μια απάντηση που αγνοεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στο Προσφυγικό Καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Χώρα των Βάσκων πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες ενάντια στην βραδύτητα και την κραυγαλέα ανεπάρκεια της αντίδρασης εκείνων που έχουν την πρωταρχική ευθύνη να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και μετακίνησης των αιτούντων διεθνή προστασία. Η χλιαρότητα της αντίδρασης δεν συγκρίνεται με το μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας. Αντί να αποκρούουν τον τρόμο και τη μιζέρια από τις οποίες δραπετεύουν οι πρόσφυγες, η απελπιστική βραδύτητα των διαδικασιών και η περιορισμένη πρακτική αποτελεσματικότητά τους δεν οδηγούν παρά στην αύξηση του δράματος, ωθώντας, σε αρκετές περιπτώσεις, τους αιτούντες άσυλο να αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές, όλο και πιο επικίνδυνες.

Η πράξη της κυρίας Huarte  και του κυρίου Zuloaga, μέλη της Plataforma Ongi Etorri Errefuxiatuak (Λαϊκή Πρωτοβουλία «Πρόσφυγες Καλώς Ήλθατε»), η οποία συγκροτήθηκε για να προσφέρει στήριξη στους πρόσφυγες εν όψει της υποδοχής τους στη χώρα μας, εντάσσεται σε αυτό στο πλαίσιο. Αποτελεί έκφρασηαυτού του γενικευμένου αισθήματος απογοήτευσης, ματαίωσης και αδυναμίας που υπάρχει στα σπλάχνα της βασκικής κοινωνίας, ανάμεσα σε άλλα. Η πρωτοβουλία τους είχε την πρόθεση να καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και, πέρα από το ζήτηματης τήρησης των ρυθμιστικών κανόνων που αφορούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν έχει καμία σχέση με διακίνηση ατόμων. Ως εκ τούτου, και βάσει των στοιχείων που διαθέτει η Ararteko, η στέρηση της ελευθερίας των βάσκων εθελοντών φαίνεται να στερείται επαρκούς στοιχειοθέτησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ararteko απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη της Ελλάδος, μέσω γραπτού αιτήματος το οποία στάλθηκε σήμερα, επιμένοντας εμφατικά στον αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα της στάσης αυτών των ατόμων και αιτούμενη, στο πλαίσιο της συνεργασίας που οι δύο αρχές διατηρούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να επιμεληθεί της κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν και της αποτελεσματικής άσκησης των δικαιωμάτων τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι