«Δικτύωση» : Πρόταση για μια ανοιχτή συζήτηση πάνω στο αναγκαίο κοινό μεταβατικό πρόγραμμα του κόσμου της εργασίας και των κινημάτων

Την περασμένη εβδομάδα, η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά απηύθυνε πρόταση-κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς για μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, με θέμα το κοινό μεταβατικό πρόγραμμα του κόσμου της εργασίας και των κινημάτων. Η ανακοίνωση-κάλεσμα έχει ως εξής:

Πριν λίγες μέρες στείλαμε την πρόταση μας για τη διαμόρφωση μιας διαδικασίας διαλόγου γύρω από τις εναλλακτικές απέναντι στο Μνημόνιο και το δόγμα TINA, γύρω δηλαδή από ένα κοινό μεταβατικό πρόγραμμα των δυνάμεων της εργασίας και των κινημάτων, το οποίο να μπορεί να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις απέναντι στο κοινό καταστροφικό και ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Γνωρίζουμε ότι τέτοιες εναλλακτικές δεν μπορούν να προέρχονται από τα πάνω, από πολιτικά ή –ακόμα περισσότερο– ακαδημαϊκά επιτελεία. Οι μόνες ρεαλιστικές διεκδικήσεις, και κατ’ επέκταση το μόνο ρεαλιστικό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, θα είναι αυτό που θα πηγάσει μέσα από τον ίδιο τον κοινωνικό ανταγωνισμό. Αυτό ωστόσο δεν απαλλάσσει την πολιτική Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα από την ευθύνη να επεξεργάζονται ήδη, σε ενεστώτα χρόνο, τις στρατηγικές διεξόδους που μπορούν να αντιπαραθέσουν στις κυρίαρχες πολιτικές.

Με αυτό το κάλεσμα, δεν προτείνουμε τη συγκρότηση ενός κοινωνικού ή πολιτικού μετώπου, το οποίο απαιτεί και προϋποθέτει ένα ορισμένο πολιτικό πλαίσιο· το αντίστροφο, επιδιώκουμε μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση γύρω από το ποιο είναι αυτό το πολιτικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου ή όποιου άλλου αποτελεσματικού ανατρεπτικού εγχειρήματος.

Πιστεύουμε πως το καθήκον της επεξεργασίας ενός τέτοιου συνεκτικού προγράμματος, ως πολιτικού εργαλείου για την εμβάθυνση της ταξικής πάλης, δεν μπορεί να αναληφθεί από καμία πολιτική δύναμη καθεαυτή, ούτε φυσικά από κάποιο επιμέρους κίνημα. Άλλωστε, για να είναι αποτελεσματική και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση στους αγώνες, η επεξεργασία αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία, η οποία να περιλαμβάνει τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές δυνάμεις, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνος του κανένας χώρος σήμερα.

H πρόταση απευθύνεται σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, όλα τα οργανωμένα κοινωνικά κινήματα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα συνδικαλιστικά σχήματα, τις συνελεύσεις και τις επιτροπές γειτονιάς, τις αυτόνομες δομές έμπρακτης αλληλεγγύης, τις συνεταιριστικές δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όλες δηλαδή τις μορφές που πήρε αυτά τα χρόνια ο κοινωνικός ανταγωνισμός, και προφανώς όλη τη ριζοσπαστική πολιτική Αριστερά από την οποία και ξεκινάμε.

Η πρόταση ήδη έχει σταλεί προς την Ανασύνθεση-Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις συνιστώσες της, την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση-ΑΡΚ, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, το ΚΚΕ (μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος-ΚΟΕ, την ΛΑΕ και τις συνιστώσες της, το Ξεκίνημα και την ΟΚΔΕ-Εργατική πάλη.

Ελπίζουμε πως με την συμβολή όλων, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τόσο το κλίμα στο εσωτερικό της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όσο και στην σχέση μας με την κοινωνία, υπερβαίνοντας την απογοήτευση, σπάζοντας τους μονόδρομους και ανοίγοντας ξανά μέσα από το διάλογο νέες προοπτικές για το ανταγωνιστικό κίνημα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι