[Μια ματιά στον κόσμο] Είμαστε παρατηρητές της Κουρουγκουάτι, του Δημήτρη Γκιβίση

Ξεκινάει αύριο στην Ασουνσιιόν, και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου, η δίκη των 13 ακτήμονων αγροτών που κατηγορούνται για τις δολοφονίες 6 αστυνομικών στις 15 Ιουνίου του 2012, κατά την διάρκεια της επιδρομής που έκαναν 300 πάνοπλοι ράμπο σε μια περιοχή 2.000 στρεμμάτων στην πόλη Κουρουγκουάτι, στην οποία ζούσαν μαζί με τις οικογένειές τους.

Στο μοναδικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι οι αστυνομικοί είναι περικυκλωμένοι από τους αγρότες, ωστόσο πολλοί αμφισβητούν την γνησιότητά του και λένε ότι είναι προϊόν μοντάζ από τον Μπλας Ρικέλμε, που ήταν στενός φίλος του πρώην δικτάτορα Αλφρέδο Στρέσνερ και γερουσιαστής του συντηρητικού κόμματος Κολοράντο, το οποίο έμεινε στην εξουσία για 61 χρόνια μέχρι το 2008 που εκλέχτηκε ο επίσκοπος πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο.

Ο Ρικέλμε είχε πάρει παράνομα την συγκεκριμένη έκταση από τον Στρέσνερ, και ήταν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες και γαιοκτήμονες της Παραγουάης, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν είχε διώξει βίαια τους αυτόχθονες από την πατρογονική γη τους με σκοπό να την κλέψει. Μετά το περιστατικό, ο Φερνάντο Λούγκο αντικατέστησε τον υπουργό εσωτερικών Κάρλος Φελιζόλα και τον διοικητή της εθνικής αστυνομίας Παουλίνιο Ρόχας. Όμως το κλίμα είχε δυναμιτιστεί, οι δολοφονίες χρησιμοποιήθηκαν για να αυξηθεί η οργή εναντίον του, και το περιστατικό ήταν από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του λίγες ημέρες αργότερα.

Τρία χρόνια μετά, η κοινή γνώμη παραμένει ακόμα διχασμένη σχετικά με το τι πραγματικά έγινε εκείνη την νύχτα, αφού δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι πυροβολισμοί προήρθαν από ελεύθερους σκοπευτές παραστρατιωτικών ομάδων που είχαν έρθει στην περιοχή με φορτηγά χωρίς πινακίδες, σε μια επίθεση που ήταν προμελετημένη για να στοχοποιηθεί ο Λούγκο και να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση.

Πριν λίγες μέρες, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες παρατυπίες στη δικαστική υπόθεση, εκατοντάδες άνθρωποι στην Παραγουάη ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την δίκαιη δίκη των 13 αγροτών, που κατηγορούνται για φόνο, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, και παράνομη εισβολή σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Είμαστε παρατηρητές της Κουρουγκουάτι», και υποστηρίζεται από την Διεθνή Αμνηστία και δεκάδες άλλες διεθνείς οργανώσεις. Στην συνέντευξη Τύπου που έγινε ενόψει της δίκης, εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας είπαν ότι απαιτούν πλήρη διαφάνεια και αμεροληψία στην διαδικασία, για μια υπόθεση που πυροδότησε μια βαθειά πολιτική κρίση και σηματοδότησε σε πολύ σημαντικό βαθμό την πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι χωρίς δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα υπάρξει ποτέ μια αληθινή δημοκρατία, ζήτησαν να σταματήσει η ατιμωρησία εκείνων που είναι πραγματικά υπεύθυνοι για την μεγαλύτερη σφαγή που έχει γίνει στην μεταπολιτευτική Παραγουάη στον αγώνα για την γη. Να σημειωθεί, ότι κατά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή που ζούσαν οι αυτόχθονες, από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών σκοτώθηκαν και 11 αγρότες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει κατηγορηθεί κανείς για αυτές τις δολοφονίες και η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.

Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο Rednotebook

Για περισσότερα δείτε εδώ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι