[Μια ματιά στον κόσμο] Το Βελιγράδι είναι η πόλη μας, του Δημήτρη Γκιβίση

Αψηφώντας την απαγόρευση που είχαν επιβάλει από κοινού η αστυνομική διεύθυνση του Βελιγραδίου και ο δήμαρχος της πόλης Σίνισα Μάλι, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην σερβική πρωτεύουσα κατά την τελετή υπογραφής για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου γιγαντιαίου έργου Waterfront. Οι διαδηλωτές με σύνθημα «το Βελιγράδι είναι η πόλη μας», ζήτησαν να σταματήσει η κατασκευή του σε μια έκταση περίπου 240 στρεμμάτων, στη δεξιά όχθη του ποταμού Σάβου, η οποία όπως καταγγέλλουν έχει επίτηδες εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να γίνει στόχος κερδοσκοπίας των ιδιωτικών συμφερόντων.

Κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές καταγγέλλουν την λογική των μεγάλων έργων, πίσω από την φανταχτερή εικόνα των οποίων βρίσκονται η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η διαπλοκή. Οι ίδιοι καταγγέλλουν, εξάλλου, ότι η σύμβαση μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και των επενδυτών από τα Αραβικά Εμιράτα είναι παράνομη. Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην πόλη, αναφέρουν ότι το έργο γίνεται χωρίς κανέναν πολεοδομικό σχεδιασμό, ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη δομή της πόλης και ότι αλλάζει ριζικά την εικόνα της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, «είναι κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να κατασκευαστεί στην έρημο, αλλά όχι στην Ευρώπη».

Επιπλέον σημείο έντονης αντιπαράθεσης αποτελεί η έγκριση του ειδικού νόμου που ψήφισε η βουλή για να επιτραπεί η απαλλοτρίωση της γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με συνταγματολόγους, ο νόμος παραβιάζει κατάφωρα την υπάρχουσα νομοθεσία που ρυθμίζει την διαδικασία των απαλλοτριώσεων δημοσίων εκτάσεων. Οι επικριτές του έργου αναφέρουν επίσης ότι η δημόσια διαβούλευση που έγινε ήταν ελάχιστη και ότι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος του έργου αποτελεί πρόκληση σε μια χώρα που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%, που οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται στο όνομα της ανάπτυξης και που ο μέσος μισθός είναι μικρότερος από 400 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η Σερβία ευελπιστεί να ενταχθεί στην Ε. Ε., αλλά παρακάμπτει προκλητικά τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και την διαφάνεια που απαιτείται για τα μέλη της.

Το σχέδιο για το Waterfront, που προβλέπει την κατασκευή δεκάδων κατοικιών και κτιρίων γραφείων, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου των Βαλκανίων, οκτώ ξενοδοχείων, μιας όπερας και ενός ουρανοξύστη 220 μέτρων, παρουσιάστηκε στις Κάννες τον Μάρτιο του 2014. Οι οικοδομικές εργασίες επρόκειτο να αρχίσουν πέρυσι και μέχρι τώρα έχουν μπλοκαριστεί από τις κινητοποιήσεις. Την Κυριακή, ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει οπωσδήποτε το καλοκαίρι. Το κόστος του έργου προβλέπεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Σερβία θα είναι ο ιδιοκτήτης του 32% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο θα το κατέχει η εταιρεία Eagle Hills. Μετά την τελετή των υπογραφών, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκστασιασμένος από το σερβικό success story, δήλωσε ότι το Waterfront θα μετατρέψει το Βελιγράδι σε «πρωτεύουσα των Βαλκανίων». Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός του, που ενώ η σύμβαση αναφέρει πως το 50% των εργασιών πρέπει να τελειώσει μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, αυτός δήλωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο RedNotebook

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι