[Μια ματιά στον κόσμο] Απελευθέρωση των κρατουμένων και μποϋκοτάζ των αγώνων, του Δημήτρη Γκιβίση

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων στίβου στο Αζερμπαϊτζάν. Η διοργάνωση, η οποία ξεκινάει στις 12 Ιουνίου με την συμμετοχή περισσότερων από 6.000 αθλητών και αθλητριών, αποτελεί ένα δώρο της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής προς το Αζερμπαϊτζάν μετά την αποτυχία του να φιλοξενήσει την ολυμπιάδα του 2020, και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το Μπακού, προκειμένου να αποδείξει ότι η χώρα είναι μέρος του ολυμπιακού κινήματος και διέπεται από τις αρχές του ολυμπιακού χάρτη.

Από πέρυσι, με μια συντονισμένη εκστρατεία ο Ιλχάμ Αλίγιεφ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τους αγώνες, που στοίχησαν περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ, και να απεικονίσει το Αζερμπαϊτζάν ως μια χώρα που διέπεται από τις αξίες του διαφωτισμού, παραβλέποντας τις δεκάδες εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, που αναφέρουν ότι η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής παγκόσμιας κλίμακας. Σήμερα, πίσω από την γυαλιστερή εικόνα που καλλιεργούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ και οι πάσης φύσεως ομάδες συμφερόντων, η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι πολύ διαφορετική, αφού εκατοντάδες ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, μπλόγκερς, και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών είναι φυλακισμένοι.

Την Τρίτη, η «Human Rights Watch» και η «Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων» (CPJ) έστειλαν επιστολή στα 17 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής των αγώνων, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, ζητώντας της να πιέσει το Αζερμπαϊτζάν για να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, και να τερματίσει την καταστολή ενάντια στις επικριτικές φωνές πριν από την τελετή έναρξης. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη εκστρατεία ακτιβιστών, που μέσω της διαδικτυακής πρωτοβουλίας «Τραγουδήστε για την Ελευθερία» στην οποία έχουν υπογράψει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, προσπαθούν να αναδείξουν διεθνώς το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν και να προωθήσουν το μποϋκοτάζ των αγώνων.

Τους τελευταίους μήνες, πολλά μέλη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχουν συλληφθεί με ψευδείς κατηγορίες για ποινικές υποθέσεις που επισύρουν μεγάλες ποινές φυλάκισης, όπως χουλιγκανισμό, χρήση απαγορευμένων ουσιών, σπορά ψευδών ειδήσεων, κλπ. Χαρακτηριστικές, είναι η ποινή φυλάκισης 6,5 χρόνων που επιβλήθηκε στον γνωστό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρασούλ Τζαφάροβ για φοροδιαφυγή, της δημοσιογράφου Χαντίρα Ισμαβίλοβα, που έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για περισσότερες από 200 υποθέσεις, και η οποία φυλακίστηκε για 12 χρόνια με την κατηγορία της υποκίνησης των νέων σε αυτοκτονία(!), και άλλες. Με κίνδυνο της ζωής τους, εκατοντάδες ακτιβιστές σπάνε την σιωπή που επιβάλλει το καθεστώς, επισημαίνουν ότι η εκτελεστική επιτροπή των αγώνων είναι συνένοχη για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους στην τελετή έναρξης το αυταρχικό καθεστώς του Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Παράλληλα, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηριζόμενη στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2014 να επιβάλλει επιτέλους αυστηρές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος και να μην συνεχίζει την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, βγάζοντας από την μια ανώδυνες ανακοινώσεις και δίνοντας, για παράδειγμα, από την άλλη στο Αζερμπαϊτζάν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2014. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά σιωπά, αφού η εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν τροφοδοτεί το αυταρχικό καθεστώς του Αλίγιεφ, που με την σειρά του έχει ξοδέψει τεράστια ποσά για την οικοδόμηση στενών σχέσεων με πολλές κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο Rednotebook

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι