[Μια ματιά στον κόσμο] Κάτω τα χέρια από το Τζεζού, του Δημήτρη Γκιβίση

Αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή ήρθαν για μια ακόμα φορά την Δευτέρα χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στο Τζεζού, το μεγαλύτερο νησί της Νότιας Κορέας, και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχέδιο των ΗΠΑ να κατασκευαστεί στην περιοχή μια ναυτική βάση 50 στρεμμάτων, που θα στεγάσει 8.000 πεζοναύτες, 20 αντιτορπιλικά υποβρύχια και αρκετά πολυτελή κρουαζιερόπλοια 150.000 τόνων.

Το σχέδιο για την κατασκευή της βάσης ξεκίνησε το 2007 μετά από συμφωνία της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία με τις στρατιωτικές συμμαχίες που έχει κάνει με την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία, καθώς και μέσω των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο κατά της Κίνας.

Για τους Κορεάτες το Τζεζού είναι ένας μοναδικός πολιτιστικός θησαυρός και ένα σπάνιο γεωλογικό πάρκο, ενώ η UNESCO το έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Πέρυσι οι τουρίστες που το επισκέφτηκαν ξεπέρασαν τα 7,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 5,6 ήταν Κινέζοι, που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι κοντά στη χώρα τους και μπορούν να μείνουν χωρίς βίζα για 30 ημέρες. Λόγω της θέσης του το νησί έχει χαρακτηριστεί από το 2006 ως «νησί της ειρήνης», ενώ το 2011 επιλέχτηκε ως ένα από τα εφτά θαύματα της φύσης, σε μια παγκόσμια εκστρατεία από το ίδρυμα New 7 Wonders στην οποία ψήφισαν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Το πολεμικό ναυτικό και η κυβέρνηση της Κορέας υποστηρίζουν ότι η βάση θα συμβάλει θετικά στην προσέλκυση νέων τουριστών, όμως δεκάδες οργανώσεις αναφέρουν ότι η στρατιωτικοποίηση θα καταστρέψει τον τρόπο ζωής των κατοίκων, θα ισοπεδώσει μεγάλη έκταση από αγροκτήματα και αλιευτικά πεδία, θα θέσει σε κίνδυνο τις παραδόσεις και τον πολιτισμό, θα απειλήσει το εύθραυστο νησιωτικό περιβάλλον και θα συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι σε ένα ανέγγιχτο νησί, όπου απουσιάζουν τα πολυτελή τουριστικά αξιοθέατα, τα γήπεδα γκολφ και τα κακόγουστα εμπορικά κέντρα, οι τόνοι του τσιμέντου και του σκυροδέματος θα προξενήσουν ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή.

Επιπλέον, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται η διαπλεκόμενη πολιτικοοικονομική ελίτ της Σεούλ τους τρομάζει, αφού οι θέσεις εργασίας που συνοδεύουν συνήθως τις στρατιωτικές βάσεις είναι μόνο σε μπαρ, οίκους ανοχής και καταστήματα με σουβενίρ. Απέναντι σε ένα τεράστιο κίνημα που έχει αναπτυχθεί ενάντια στην κρατική βία, την εξουσία των εταιρειών, και την πολεμική κερδοσκοπία, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει στείλει από το 2012 στο Τζεζού περισσότερους από 220.000 αστυνομικούς, ενώ έχουν γίνει πάνω από 700 συλλήψεις, 46 ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί, 30 απελάθηκαν, και τα δικαστήρια έχουν επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 270.000 δολαρίων.

Να σημειωθεί επίσης, ότι εκτός από τις κινητοποιήσεις που γίνονται στην Νότια Κορέα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το καραβάνι της ειρήνης σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, με δεκάδες ακτιβιστές να συνεχίζουν το ταξίδι που ξεκίνησαν στις 17 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 20 Απριλίου, και που μέσω της προβολής ενός ντοκιμαντέρ προσπαθούν να ενημερώσουν τους αμερικανούς για τις προσωπικές τους εμπειρίες στο Τζεζού.


Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο Rednotebook

Περισσότερα δείτε εδώ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι