[Μια ματιά στον κόσμο] Μεξικό: Μποϋκοτάζ στις εκλογές, του Δημήτρη Γκιβίση

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση που πήρε την Τετάρτη το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE) του Μεξικό, με την οποία απορρίφτηκε το αίτημα αναβολής των εκλογών του Ιουνίου στην επαρχία Γκερέρο. Το αίτημα είχαν κάνει οι γονείς των 43 φοιτητών που δολοφονήθηκαν τον Σεπτέμβριο από τις συμμορίες των καρτέλ ναρκωτικών, ενώ ο εκπρόσωπος του INE είπε ότι παρόλο που το πρόβλημα της βίας εξακολουθεί να είναι υπαρκτό, η αναβολή θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης, και κυνικά συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν τον πόνο τους ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής του τόπου και της συνταγματικής ομαλότητας.

Εννιά διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με επικεφαλής τον Διεθνή Αμνηστία, στήριξαν το αίτημα αναβολής των εκλογών αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε αυτή την κατάσταση η οποία επικρατεί στο νότιο Μεξικό, που μαστίζεται από την πολιτική βία και την διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, η πρωτοβουλία συνάντησε τις αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, πρωτοστατούντων των τριών μεγαλύτερων, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, του δεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) και του κεντροαριστερού Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD).

Παράλληλα με το αίτημα για την αναβολή, πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε και μια μεγάλη εκστρατεία για το μποϋκοτάζ των εκλογών από δεκάδες κοινωνικές οργανώσεις, διανοούμενους, καθολικούς ιερείς, ακτιβιστές ενάντια στην βία, οργανώσεις αυτοχθόνων και άλλους, η οποία μέχρι σήμερα έχει υποστηριχτεί διαδικτυακά από περίπου 40.000 ανθρώπους. Τα βασικά επιχειρήματα της είναι οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του συντάγματος, οι δολοφονίες και οι απαγωγές χιλιάδων ανθρώπων, η προκλητική ατιμωρησία, και η διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στην κυβέρνηση, την αστυνομία και τον στρατό. Ο μεξικανός πρόεδρος επιτέθηκε στην εκστρατεία, και δήλωσε ότι το κράτος είναι αυτό που εγγυάται την ασφάλεια και όχι οι διάφορες μειοψηφίες που διαμαρτύρονται, ενώ κάλεσε τους μεξικανούς να ψηφίσουν μαζικά για να δώσουν μια απάντηση σε όσους προσπαθούν να τους φιμώσουν (!).

Την Πέμπτη, μετά την απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, σε συνέντευξη Τύπου ακτιβιστές της αντιεκλογικής εκστρατείας εξοργισμένοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, και ανέφεραν ότι αυτός ο καθεστωτικός κυνισμός που συνορεύει με το θράσος θα ηττηθεί μόνο στο δρόμο.

Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο Rednotebook

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι