Μάχη μέχρις εσχάτων στο Κομπάνι

Οι εξτρεμιστές κατείχαν μέχρι τα ξημερώματα τα τρία τέταρτα της πόλης Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, με τους Κούρδους υπερασπιστές της να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο κέντρο της. Εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή υπό τον φόβο φρικαλεοτήτων.

«Πήραν τη βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπάνι ύστερα από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μάχες που διεξάγονται θυμίζουν «αντάρτικο πόλεων».

kobani-tourkika-armata

Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντάς τους στα τουρκικά σύνορα, και μάχονται πόρτα πόρτα για να αποκρούσουν την προώθηση των εξτρεμιστών, οι οποίοι με μεγαλύτερη δύναμη πυρός, καθώς διαθέτουν τανκ και αυτοκίνητα βόμβες, έσπασαν την άμυνα στα ανατολικά της πόλης.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, η αντίσταση των Κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή με 20χρονη πολεμική εμπειρία που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας «δεκάδες» εξτρεμιστές.

Ήταν ο πρώτος Κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011. «Αν είναι απαραίτητο, όλοι οι μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του», αναφέρει σχετική ανακοίνωση των Κούρδων μαχητών.

Νωρίτερα οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ύψωσαν μαύρες σημαίες σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι, που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία. Οι Κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη, αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

prosfuges-kobani

kobani-simaia

Αν οι εξτρεμιστές κατακτήσουν το Κομπάνι θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι