[Μια ματιά στον κόσμο] Μια μέρα, ένα θέμα, χιλιάδες φωνές, του Δημήτρη Γκιβίση

Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ημέρα παγκόσμιας δράσης των μπλόγκερς που θα γίνει την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, και που είναι μια προσπάθεια να αναδειχτεί από κοινού ένα σημαντικό θέμα που θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση, θα αναζητήσει τις αιτίες, και θα προκαλέσει μια παγκόσμια συζήτηση.

Το φετινό θέμα είναι η ανισότητα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η φτώχεια, το νερό, η δύναμη του εμείς, και άλλα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα κάτω το 2007 με περίπου 25.000 συμμετοχές, και το ρεκόρ συμμετοχής έγινε το 2009, όταν περισσότεροι από 32.000 μπλόγκερς έγραψαν στα μπλογκ τους για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα σε όποια γλώσσα επιθυμεί, χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των λέξεων, χωρίς άνωθεν λογοκρισίες. Απαγορεύεται μόνο η δημοσίευση ρατσιστικών και προσβλητικών δημοσιευμάτων, καθώς και δημοσιευμάτων που μπορούν να υποκινήσουν την βία και το μίσος ενάντια σε έναν άνθρωπο ή σε μια κοινωνική ομάδα.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή μπλόγκερς από 108 χώρες, που για μια μέρα θα ανταλλάξουν εμπειρίες, και θα ενώσουν τις φωνές τους για να αναδείξουν τις διάφορες μορφές ανισότητας (ανισότητα των φύλων, ανισότητα στην εκπαίδευση, οικονομική ανισότητα, κλπ). Να σημειωθεί, ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και πέντε ελληνικές συμμετοχές, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται και γίνονται στο http://blogactionday.org

Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο Rednotebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι