Ουκρανία: Ορατός ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης - Διπλωματικός πόλεμος ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Ολοένα και πιο ορατός ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στο μέτωπο της Ουκρανίας-Ολονύκτια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-Προειδοποίηση Μπαν Κι Μουν: Επικίνδυνη κλιμάκωση-Και νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας εξετάζει η Ε.Ε. το Σαββατοκύριακο

Ολοένα και πιο ορατός ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της χώρας κατηγόρησε ανοιχτά χθες τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στις ανατολικές επαρχίες. Το γεγονός επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ με δορυφορικές φωτογραφίες και υπολογίζει σε περίπου 1.000 τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν διεισδύσει στην Ουκρανία.

Η Μόσχα διέψευσε τις πληροφορίες και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και "υπερπόντιους επινοητές". Ωστόσο λίγο αργότερα εκπρόσωποι των αυτονομιστών παραδέχονται ότι χιλιάδες Ρώσοι "εθελοντές" πολεμούν στο πλευρό τους.

Διαβάστε τις εξελίξεις της Πέμπτης 28/8

8:35 Τη διάνοιξη ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την αποχώρηση των περικυκλωμένων ουκρανικών στρατευμάτων αποφάσισαν οι ρωσώφωνοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από σχετική προτροπή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24, ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

«Καλώ τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης χωρίς εμπόδια, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.
Ολονύκτια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σημειώθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο πρέσβης της Βρετανίας κατήγγειλε «άμεση στρατιωτική εμπλοκή» στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Πάουερ παρουσίαζε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».

Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Ρωσία κωφεύει» στις προειδοποιήσεις των χωρών της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία, η Πάουερ διερωτήθηκε πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, «να διαβεβαιώσουμε τις άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη».

«Το ερώτημα δεν είναι τι πούμε στους Ρώσους αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να μας ακούσουν» προσέθεσε η ίδια.

Επιπλέον ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κατήγγειλε μία «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές» και ζήτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τα όπλα της» από το ουκρανικό έδαφος.

Για τον Γκραντ «οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες».

Ο Βρετανός πρεσβευτής αναφέρθηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ και δείχνουν συστοιχίες πυραύλων τις οποίες ανέπτυσσαν «εδώ και πολλούς μήνες» τα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Σπετσνάζ για να στηρίξουν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

«Το μήνυμά μου στην Ουάσιγκτον είναι το εξής: σταματήστε να αναμιγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» τόνισε.

Ο Τσούρκιν ζήτησε από τους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνουν μία ανακοίνωση που θα ζητά «την άμεση κατάπαυση του πυρός» και έναν «ευρύ πολιτικό διάλογο» στην Ουκρανία.

Πηγή: left.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι