Έπειτα από 50 ημέρες σφαγής στη Γάζα: Συμφωνία για διαρκή εκεχειρία με χαλάρωση του αποκλεισμού

Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα-Στους 2.136 έχει φθάσει ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη ισραηλινών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας που σήμερα «κλείνουν» 50 ημέρες

Την ελπίδα ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι «διαρκής» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ευχήθηκε να οδηγήσει σε οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.

Από τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ισχύει η εκεχειρία διαρκείας στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία συμφώνησαν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι.

Στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους την επίτευξη εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 Παλαιστίνιους.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές. Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές πέτυχαν μια νίκη έναντι του Ισραήλ αφού μια κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ τερματίζοντας τις συγκρούσεις διάρκειας 50 ημερών και πλέον.

«Η ένοπλη αντίστασή μας κατάφερε που οι αραβικοί στρατοί απέτυχαν να καταφέρουν» δήλωσε ο Σάμι Άμπου Ζούχρι. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτός ο πολιορκημένος, αδύναμος λαός νίκησε τον ισχυρότερο. . . στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και τον μύθο του στρατού που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί»

Η κατάπαυση του πυρός προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση».

«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

---------------------

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία συμφώνησαν σήμερα το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι, θα ισχύσει από τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA και επιβεβαίωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όμως λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) με την οποία θα ενημερώνουμε ότι επιτεύχθηκε μια μακράς διάρκειας εκεχειρία μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, έπειτα από την οποία θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Κάιρο», δήλωσε ανώτερος αιγύπτιος αξιωματούχος.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ο Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η Αίγυπτος μας ενημέρωσε ότι το Ισραήλ δέχθηκε την παλαιστινιακή πρόταση για μια εκεχειρία», δήλωσε νωρίτερα ο Χάλεντ αλ Μπατς που εκπροσωπεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ στις συνομιλίες στην Αίγυπτο.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε μια ανακοίνωση από το Κάιρο».

Οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν σήμερα στο νότιο Ισραήλ, ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός ελέγχει αν ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφος του Ισραήλ.

Από την άλλη, στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους την επίτευξη εκεχειρίας.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.

----------------

Αριστερό ραδιοφωνικό σταθμό στη Γάζα βομβάρδισε το Ισραήλ

Σε συμφωνία κατέληξαν η Χαμάς και το Ισραήλ για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει στην έναρξη μιας συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από την πλευρά του Ισραήλ.

Σήμερα δύο ακόμη Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 15 επιδρομές χθες τα μεσάνυχτα, ενώ ρουκέτες ερρίφθηκαν νωρίς σήμερα προς το ισραηλινό έδαφος. Μια από τις ρουκέτες καταστράφηκε από συστοιχία του συστήματος αναχαίτισης Σιδηρούς Θόλος στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Ανάμεσα στους στόχους που καταστράφηκαν από την ισραηλινή αεροπορία είναι δύο κτίρια, 16 και 14 ορόφων αντίστοιχα, στην πόλη της Γάζας. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, το στρατιωτικό σκέλος τη Χαμάς, δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι εκτόξευσαν μια «ρουκέτα προς τη Χάιφα», στο βόρειο Ισραήλ και «τέσσερις στην περιοχή του Τελ Αβίβ» σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς των δύο κτιρίων στη Γάζα.

Εξάλλου δύο ρουκέτες που ερρίφθησαν από το έδαφος του Λιβάνου έπεσαν χθες βράδυ στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού προς την περιοχή του Λιβάνου απ' όπου εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα ή ζημιές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε τη ρίψη μιας ρουκέτας. Είναι η τρίτη συνεχής ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ αποτελεί στόχο ρουκετών που εκτοξεύονται από τον Λίβανο ή τη Συρία (πληροφορίες: alarabiya.net, reuters.com).

A Palestinian man stands near the remains of a charitable organization building, which witnesses said was hit by an Israeli air strike, in Khan Younis in the southern Gaza Strip August 25, 2014. REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa

Εν τω μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή ετοιμάζεται να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να ορίσει μια καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη, υποστήριξε τη Δευτέρα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η παλαιστινιακή διοίκηση είναι "έτοιμη να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τερματιστεί η κατοχή" από το Ισραήλ, είπε ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο υπουργός Εργασίας Άχμαντ αλ Ματζνταλάνι ανέφερε επίσης ότι οι παλαιστινιακές αρχές "εργάζονται για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου" στην οποία θα οριστεί "ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της κατοχής". Κανείς από τους δύο ωστόσο δεν διευκρίνισε το πότε θα παρουσιαστεί επισήμως η πρωτοβουλία αυτή. Το αίτημα αυτό υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες ότι θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ που, κατά παράδοση, ασκούν βέτο σε κάθε πρόταση που κατατίθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την κρίνουν αντι-ισραηλινή.

Οι Παλαιστίνιοι απειλούν ήδη ότι θα προσχωρήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια ενέργεια που θα τους επέτρεπε να κινήσουν μια δικαστική έρευνα σε βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων για τους χειρισμούς τους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι υπέγραψε ένα έγγραφο με τον οποίο καλεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να ζητήσει την ένταξη τους στο ΔΠΔ.

Πηγή: left.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι