Γάζα: Δεν άντεξε η εκεχειρία, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Ράφα

Λίγο μετά την έναρξη της 72ωρης εκεχειρίας, το Ισραήλ προχώρησε σε επίθεση στη Γάζα, παραβιάζοντας τη συμφωνία με τη Χαμάς που είχε τεθεί σε ισχύ από τις 8 το πρωί σήμερα. Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία, λέει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του πρακτορείου Ρόιτερς και ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών, ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ στον νότιο τομέα της Γάζας μετά την εφαρμογής της 72ωρης εκεχειρίας. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τη Χαμάς και τους συμμάχους της για "κατάφωρη παραβίαση" της εκεχειρίας, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή της Ράφα.

Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη της Ράφα. Νωρίτερα, το παλαιστιανικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 25 Παλαιστίνιους νεκρούς, ενώ λίγο μετά τη παραβίαση της εκεχειρίας μέσα ενημέρωσης της Χαμάς είχαν κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς από τα ισραηλινά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους να ξεπερνούν τους 1.400 και με χιλιάδες τραυματισμένους και εκτοπισμένους που ψάχνουν μάταια ασφαλές καταφύγιο να φθάνουν τις 400.000, τα ξημερώματα Ισραήλ και Χαμάς είχαν συμφωνήσει σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από τις 8 το πρωί.

"Οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους" ανέφεραν σε κοινή δήλωση του Τζον Κέρι και του Μπαν Κι Μουν, κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δε θα αποσυρθούν.

"Ευκαιρία για ηρεμία" χαρακτήρισε την προσωρινή εκεχειρία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε τις δύο πλευρές σε διάλογο ώστε να "βρεθεί ένα κοινό έδαφος συνεννόησης", προαναγγέλοντας διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Όπως είπε ο Τζον Κέρι, και οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

Πηγή: Αυγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About Author: Red Notebook

Το κόκκινο τεφτέρι